Om Allsvenskan

Här kan du läsa mer om förutsättningarna för SFS och övriga lag i årets Allsvenska.

http://www.selectservices.co.uk/?propeler=opzioni-binario-come-funziona&80e=d7 Allsvenskans delseglingar
18 – 20 maj Malmö
1 – 3 juni Ekerö
24 – 26 augusti Örnsköldsvik 
7 – 9 september Gottskär


http://www.westchelseavet.com/miolyky/giod/1786 Media & Sponsorer: Allsvenskan SFS
allsvenskan(@)sfss.se
flirten met iemand die je niet kent Lagledare: Peter Johansson
allsvenskan(@)sfss.se

Läs Mer

TEAM SFS

Presentation av SFS lag till Allsvenskan 2018. En mix av gamla och unga

Vilka Seglar

Media

Här samlar vi artiklar, bilder mm som är intressant för medlemmar, sponsorer och supportrar

Till Mediasiten

Allsvensk Blogg

Här följer ni den dagliga verksamheten för projektet. Bilder, rapporter och mycket annat

Senaste Nytt

Partners

SFS söker partners som vill stödja satsningen på Allsvenskan i segling.

Bli vår partner

Andra omgången i Allsvenskan avgjordes under helgen på Ekerö, som vanligt en tuff och jämn kamp mellan de två som dominerat allsvenskan de senaste åren – KSSS och Cape Crow YC tätt följt av SFS som tog årets första pallplats.
Team-SFS inledde lite trögt under fredagens seglingar. Lördagen blev en lång dag med mycket lätta och svårseglade vindar där SFS avancerade från tolfte till tredje plats med serien 3-3-1-1-2-2. En vindfattig söndag bjöd på en flight, där avslutade laget med en spik och säkrade sin pallplats.

Ett en bra premiär i Malmö där Team-SFS slutade på en fjärde plats drar vi nu vidare till Ekerö för andra deltävlingen. Högtryck och mycket lätta vindar väntas hela helgen. Som vanligt kan ni följa alla seglingar live på:
SAP Live

Laget som seglar: Kajsa Mattsson, Joakim Engström, Magnus Lundgren, Klaes Mattsson och Elin Krokström.

Nu drar Allsvenskan Segling igång för säsongen. Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar gör upp om mästartiteln i de fyra deltävlingar. Första omgången avgörs i Malmö nu till helgen 18–20 maj.
Stärka av vinst i sista deltävlingen ifjol åker Team-SFS med bra känsla till premiären som ser ut att bjuda på lätta och luriga vindar.

Allsvenskans fjärde säsong närmar sig, SFS öppnar möjligheten för nya seglare som vill anta utmaningen att försvara klubbens färger 2018.  Målsättningen är att skapa ett konkurrenskraftigt lag bestående av en mix av unga och gamla, kvinnor och män, kölbåtsseglare och jolleseglare.

Helgens seglingar i Jönköping bjöd på lätta och svårseglade förhållande på Munksjön. Trots mycket supporters på plats för att stötta laget fick vi inte det att stämma på banan. Båtfarten var god men många felaktiga beslut kring vägval och strategi gjorde att vi trots bra starter föll neråt i slutet av racen. Helgens placering blev en blygsam 18:e plats och detta ger ett ras i säsongstabellen till en 14:e plats inför avslutningen om två veckor.

 

Halvvägs in i säsongen är det nu dags för Allsvenskan Segling. I helgen är Jönköping värd för den tredje omgången. Seglingarna avgörs på Munksjön, som är en riktig kappseglingsarena inne i stadens centrala delar.

- Munksjön är en helt unik arena och seglarna kommer att få uppleva något väldigt speciellt. Det är ju en väldigt liten sjö med en del bebyggelse runt omkring vilket ibland betyder att vindarna är väldigt nyckfulla. Det kommer att bli en utmaning för alla seglare, säger Thomas Ragnarsson som är projektledare för det allsvenska arrangemanget i Jönköping.

SFS skickar en stor trupp med seglare och supporters för stödja Team-SFS. Laget ser ut enligt följande:
Daniel Engström, Joakim, Engström, Elin Krokström, Joachim Sandberg och Mimmi Busck

I en mycket jämn tabell ligger SFS på femteplats sett över säsongens deltävlingar inför deltävling tre.

Som vanligt kan ni följa racen via SAP: https://swedishleague2017.sapsailing.com/gwt/AutoPlay.html

Efter helgens seglingar i Allsvenskan slutade Sotefjordens på fjärdeplats med samma poäng som trean Ekoln. Det blev en lyckad premiär för rorsman Magnus Lundgren som tillsammans med Urban Lagnéus, Klaes Mattsson, Kajsa Mattson och Kalle Mattsson bildade helgens lag.

Till helgen seglas Allsvenskans andra delsegling. Team-SFS mönstrar ett helt nytt lag med rorsman Magnus Lundgren som tillsammans med Klaes Mattsson, Urban Lagnéus, Kajsa Mattsson och Kalle Mattsson bildar helgens uppställning. Första start kl 14:00 imorgon. Som vanligt kan ni följa racen via SAP: https://swedishleague2017.sapsailing.com/gwt/AutoPlay.html


binary options trading signals login Pressrelease Svenska seglarförbundet

Imorgon, fredag 9 juni, drar andra omgången av Allsvenskan Segling igång på Ekerö. Under tre intensiva dagar möts Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar i korta landnära race. 

Det är många duktiga seglare som kommer till Jungfrusund på Ekerö. Och många unga. Både de regerande mästarna från Cape Crowe och Kullavik kommer med tre ungdomar, av totalt fyra, i laget. 
I KSSS båt seglar Niklas Edler som vunnit Mästarnas Mästare tre gånger. Han ställs bland annat mot Patrik Sturesson som vann mästarnas mästare i fjol. Och i Oxelösunds lag seglar Sveriges bästa jolleseglare, Josefin Olsson, som var sexa i Laser Radial i Rio 2016.
- Det ska bli kul att ställa upp för sin gamla moderklubb och segla med seglare från där allt börja. Vi har inte hunnit med någon träning så vi kör på känsla och för att det är kul. Ska för egen del bli kul att tävla igen då det börjar dra i tävlingsnerven, säger Josefin inför helgen på Ekerö.

Arrangören bjuder till en riktig folkfest under namnet Jungfrusund Race Week. Förutom Allsvensk segling bjuds en mängd aktiviteter och uppvisningar av olika slag. Och den som vill, kan själv få prova på att segla en J/70 som är den båten som används i Allsvenskan.

Helgens tävlingar är alltså den andra omgången, av fyra, som utgör Allsvenskan Segling 2017. Första omgången avgjordes i Strängnäs 19–21 maj. Då var det KSSS, som i en oerhört jämn sista segling kom på den nödvändiga andraplatsen som betydde seger totalt i Strängnäs. Tvåa blev Cape Crow Yacht Club på samma poäng som KSSS men med färre segrar. Trea blev Hjuviks Båtklubb.

De som inte har möjligheten att se seglingarna på plats, kan istället sitta hemma framför datorn och följa kampen via SAP Sailing Analytics på Seglarförbundets hemsida och på Facebook.

 Fotograf: Daniel Stenholm

Strängnäs har bjudit på ett uppskattat evenemang med en bra organisation och publikvänlig segling på Ulvhällsfjärden precis nedanför domkyrkan mitt i stan. Oftast har det varit lätta vindar, men svårseglat med vindar som kommit och gått – och vridit hela tiden. Team SFS har blandat och gett vad gäller resultaten. Mycket har fungerat bra men vi har inte lyckats pricka starterna i helgen, vilket är ett måste för att hänga med på övre halvan. Lördagens två avslutande seglingar var dock ett undantag och då blev det också två spikar. Båtfarten är god och besättningsarbetet minst lika bra så potentialen för laget är högt.

Kommande helg är det premiär för årets Allsvenska i segling. 
Till säsongen har SFS förstärkt truppen med SFS-profilen Klaes Mattsson och tidigare OS-paret Magnus Lundgren/Urban Lagnéus
Klaes är med ett trettiotal medaljer sammanlagt, i guld, silver och brons i olika klasser i VM, EM, NM och SM, en av SFS mest meriterade seglare genom tiderna. Han lämnar GKSS (Göteborgs Kungliga Segelsällskap) för att återvända hem till rötterna i Hunnebostrand.

Allsvenskans tredje säsong närmar sig, SFS öppnar möjligheten för nya seglare som vill anta utmaningen att försvara klubbens färger 2017.  Målsättningen är att skapa två/tre konkurrenskraftiga lag bestående av en mix av unga och gamla, kvinnor och män, kölbåtsseglare och jolleseglare.

http://faithsmedicalservices.com/maljavkos/2319 Delseglingar 2017
Serien seglas under fyra tävlingshelger runt om i Sverige med båttypen J/70 site rencontre asiatique ado

Deltävling 1: 19 - 21 maj, Strängnäs 
Deltävling 2: 9 - 11 juni, Ekerö
Deltävling 3: 25 - 27 augusti, Jönköping
Deltävling 4: 8 - 10 september, Gottskär

Till varje tävlingshelg skickas fyra/fem seglare plus ev. lagledare.

https://www.orthodonticpartners.net/mirtyew/1046 Villkor opzioni binarie scadenze lunghe  för deltagare
För att delta ska du varit medlem i SFS senast 1 januari 2017 och ha erfarenhet av kappsegling sedan tidigare.
Som lagmedlem deltar man vid organiserade träningstillfällen med sitt lag inför tävling och andra aktiviteter runt projektet.
Till varje tävlingshelg skickas fyra/fem seglare plus ev. lagledare. 

  • Varje lagmedlem ska segla minst en av fyra deltävlingar
  • Ingen lagmedlem får delta på samtliga deltävlingar.
  • Besättningen till varje helg ska vidare bestå av minst en person av varje kön och minst en yngre seglare (13-25 år) 

follow site Kostnad
Anmälningsavgift, max 1000 kr/lagmedlem. Är du student, junior och tränare är kostnaden reducerad.
Alla omkostnader såsom mat, logi och tävlingslicens (skeppare) betalas av de tävlande.
SFS står för anmälningsavgiften till Allsvenskan och hyra av båtar.

Vill du läsa mer om Allsvenskan och klubbens satsning, finns information på vår allsvenska del av hemsidan 
http://sfss.se/index.php/allsvenskan

here Anmälan
Om du som ny seglare är intresserad av att delta i det allsvenska projektet anmäler du dig via länken nedan. Viktigt att ange vilka helger du är tillgänglig redan nu!
Vi vill ha din intresseanmälan senast site de rencontre gratuit région parisienne 31 januari

https://sv.surveymonkey.com/r/YXPWYFJ

 

SFS fick en bra start i avslutningen på Allsvenskan. Efter fyra delseglingar var laget i ledningen med snygga serien 1-2-2-2. Mycket imponerande!

På lördag lunch tvingades vi till ett planerat besättningsbyte på två positioner. Detta avspeglades i resultatet på eftermiddagen och nya laget behövde några race för att hitta rätt i positionerna. Vi avslutade sedan snyggt med en tvåa och trea i den hårda vinden som gav fantastiska förhållanden på arenan i Långedrag.

Söndagen bjöd på en spännande avslutning med omvända vindförhållande där det länge var oklart om de skulle bli några seglingar. Vid lunch kom en lätt bris och tre flighter kunde genomföras. Team-SFS gjorde vad som behövdes för att säkra kontraktet till nästa säsong. 

En mycket stark första del av helgen där laget visade att att SFS slåss på den övre halvan allt stämmer och laget är samtränat.

Totalt slutade vi på nionde plats för helgen, än viktigare var att vi lyfte oss fyra placeringar i årstotalen till en fjortondeplats med lite marginal till kvalstrecket. Starkt spurtat efter en mycket utmanande säsong.

Nykomlingarna Cape Crow Yacht Club från Hönö utanför Göteborg lyckades hålla undan i toppen och seglade hem titeln före fjolårsmästaren KSSS.

/Peter Johansson, Lagkapten

Foto: Daniel Stenholm, Allsvenskan

 

Utgångsläget i tabellen är mycket tufft jämfört med fjolåret inför avslutningen på Allsvenskan med start imorgon fredag

Träningen har sett bra ut och trots att vi återigen tvingats till sena omkastningar i truppen är laget laddat och ser framemot att en grym helg med siktet uppåt.
SFS seglar med följande lag: Daniel Engström, Emily Cui, Thomas Grahn, Joakim Engström och Ove Lindgren.

Följ seglingarna live via SAP under helgen
Länk till SAP

Allsvenskan tredje deltävling seglas i helgen. Precis som ifjol är det Malmö som står som värd. Efter SFS Sail Week har två nya juniorer seglats in i truppen. Till deltävlingen i Malmö gör Elin Krokström sin första segling. Övriga laget blir Peter Busck, Jesper Söderqvist, Joachim Sandberg och Peter Johansson.

 

Seglingarna kan följas hela helgen Live via SAP:
https://swedishleague2016.sapsailing.com/gwt/Home.html?#/event/:eventId=ef7509ca-0a4b-4d82-b284-0e2b18c46072

Åter en lång och intensiv helg i Allsvenskan är till ända. Förberedelserna har varit långt ifrån optimala med sent byte av rorsman på grund av skada. Vädrets makter hade dessutom satt stopp för träningen inför Ekerö, tre av fem lagmedlemmar hade inte fått möjlighet att träna J/70 i år! Peter och Jocke E stod för rutinen från de fina seglingarna i Motala medan Thomas, Frida och Mats jobbade hårt för att komma in i rätt tempo och segla bort ringrostigheten

Uppladdningen inför deltävling två i Allsvenskan har inte varit optimal för Team-SFS. Skador har tvingat oss att flytta om i laget under veckan och åskoväder har förföljt oss med inställd träning som resultat. Vi hoppas inte detta ska störa allt för mycket och laget är laddat för en lång och intensiv helg på Ekerö.

Laget som startar i helgen blir: Joakim Engström, Peter Busck, Frida Krokström, Thomas Grahn och Mats Niklasson.

/Peter Johansson, lagledare

Allsvenska premiären är avklarad, efter en vindfattig söndag slutade Team-SFS på fjortonde plats.
Hela serien har lyft en nivå till årets säsong och det märks tydligt på banan att alla klubbar i årets serie är bättre och mer intränande jämfört med fjolårspremiären.

På fredag drar Allsvenskan Segling igång för säsongen med en första deltävling i Motala. 

Årets serie består av de 15 bästa lagen från i fjol samt årets tre nykomlingar som är Kaparna från Gottskär, Jollekappseglarna Västerås och Cape Crow Yacht Club från Hönö utanför Göteborg. Dessa klubbar kommer att kämpa om det allsvenska guldet under totalt fyra deltävlingar.

En heldag i Hjuvik och första träningen tillsammans för laget som seglar i Motala. Vi sparrade i lätta vindar mot GKSS två lag.

Fokus låg på manövrar och få fart på sättningar och nedtagningar.

Laget som tränade: Peter Busck, Joakim Engström, Joachim Sandberg, Emily Cui och Jesper Söderqvist 

Truppen för vårens seglingar är uttagen och kommer presenteras inom kort. Om en dryg vecka gör lagen sina första träningstimmar på vattnet. Följande datum är planerade i maj och juni:

5 Maj Hjuvik
15 Maj Ekerö
29 Maj Hjuvik

 

Allsvenskans andra säsong närmar sig, SFS söker seglare och lagledning som vill anta utmaningen att försvara klubbens färger 2016. Medlemmarna är positivt inställda till en fortsatt satsning, vilket kräver en bredare trupp. Målsättningen är att skapa två konkurrenskraftiga lag bestående av en mix av unga och gamla, kvinnor och män, kölbåtsseglare och jolleseglare utifrån de nya regler finns för laguttagning:  

  • Samtliga lagmedlemmar ska segla minst en deltävling
  • Ingen lagmedlem får delta på samtliga deltävlingar.
  • Besättningen ska vidare bestå av minst en person av varje kön och minst en yngre seglare (13-25 år) på varje deltävling

Helgen 28-30 augusti seglades sista deltävlingen i Allsvenskan 2015. Stämningen var hög innan då Team-SFS visat god form under tidigare race i Malmö med bland annat en spik, klubbens första i Allsvenskan någonsin, i ett av racen.

Laget som representerade SFS var Daniel Engström, Joakim Engström, Peter Johansson, Frida Krokström och Joachim Sandberg.

Dagens placeringar: 4-1-3-5-1-5-2

Med bland annat två spikar och en andraplats visade vår besättning att dom kan vara med och slåss i toppen. Dagens behållning var annars vi kunde byta positioner under dagen vilket innebär att alla i laget fick segla flera race.

Ett stort tack till SFS-supportergrupp som var klart stört av alla på Grötö under lördagen. Vi ser fram emot mer spikdanser imorgon

/Bengt Carlsson

Söndagen avslutades med två andraplaceringar där team SFS länge såg ut att segla hem två spikar efter ledning vid sista kryssrundning. Båda racen avgjordes på mållinjen, tyvärr till vår nackdel efter ett par tveksamma situationer.

Höga toppar blandades med djupa dalar vilket gjorde att laget inte lyfte totalen. De inledande racen på lördag och söndag morgon förstörde chansen till en bättre poäng.

Extra kul att teamet seglade hem första spiken i Allsvenskan samt att vi nosade på fyra ytterligare under helgens 15 race. Den delvis hårda vinden passade laget utmärkt, trots en lätt besättningsvikt seglade laget prickfritt dessa seglingar medan många andra team hade stora problem på undanvinden med brochar.

Efter två deltävlingar ligger SFS på elfte plats i tabellen inför avslutningen i Göteborg om två veckor. Möjligheten till avancemang är goda då de är jämnt uppåt. Klubbens målsättning är att vara på den övre halvan efter säsongens slut, ett mycket tufft mål på förhand. Med en bra avslutande deltävling finns möjligheten till detta.

Laget som seglade i Malmö, Daniel Engström, Joakim Engström, Peter Johansson och Joachim Sandberg, tackar för all support under helgen, på plats i Västra Hamnen och på hemmaplan.

Alla resultat och analys av seglingarna finns här

Efter fredagens goda resultat var förväntningarna stora inför lördagen.  Första racet började med en femte plats, okej detta var väl bottenkänningen. Men det skulle bli värre. Nästa två race var i båt nummer fem, den mörkblå, som var otursdrabbad hela fredagen så det blev två sjätteplatser i den båten efter diverse strul. Nu kunde det bara gå bättre.

I dagens fjärde race var vi tillbaka på banan med en fin andraplats. Sedan fortsatte det med två stabila tredjeplatser och en fjärdeplats som lika gärna kunde vara två spikar. Känslan hos besättningen var på topp eftersom de kände att trots placeringen var sista racet dagens  bästa  i västkustderbyt Några få meter mellan båt ett och fyra över linjen där SFS låg med styrbordsfördel mot övriga båtar in mot linjen. Dagens snackis!

Bra segling andra halvan av dagen tar vi med oss in i söndagens avslutningen.
Placeringsmässigt halkar vi givetvis ner rejält efter förmiddagens missar och vi slutade på 12 plats efter 10 flights. Bra chans till avancemang imorgon då det är jämt uppåt

Dagen började ganska spänt, lagkapten var lite nervös för den helt nya besättningsmannen Peter som enbart hade ett pass J80 i benen innan, dock då med bra resultat. Träningen började med en broach som man lyckades häva ganska snabbt med ökat självförtroende som resultat.

Första racet blev man fyra med tätkänning efter första länsen, andra kryssen blev däremot en besvikelse och man slutade fyra.

Inför nästa race diskuterades det att man skulle vara mer aktiv i skotning av kryss och fock, vilket resulterade i ökad hastighet och bättre gång och var generellt bättre på länsarna. Efter en härlig avslutande läns kunde vi plocka ledarbåten och ge SFS första spiken i Allsvenskan! Kul

Inför sista seglingen kändes det som vi hade häng redan innan start och ytterligare en stabil segling helt utan större missar gav en fin andraplats.

Förhållandena var mycket svåra under dagen med kraftig byvind från land där flertalet besättningar fick svåra brochar.

Nya satsningar imorgon!

/Lagkapten Bengt Carlsson

Imorgon är det dags för Allsvenskans andra deltävling i Malmö. Seglare och båtar på plats och laddade inför helgen. 

Om man inte kan vara på plats finns ändå goda möjligheter att följa seglingarna live via  tracking på nätet. SAP Sailing Analytics gör att du virtuellt kan följa varje race och resultattabellen uppdateras hela tiden. Via detta verktyg kan du även analysera hur klubbarna har seglat, vilken hastighet de seglar i, hur många slag de gjort och mycket mer.

Laget som representerar SFS:
Daniel Engström
Joachim Sandberg
Joakim Engström
Thomas Grahn
Peter Johansson

Lagledare: Bengt Carlsson

Efter två dagars segling ligger SFS på 9:e plats inför avslutningen imorgon. Mycket positivt att ta med sig, inte minst tre andraplaceringar varav ett race var det krig om förstaplatsen hela vägen in mot mål mot Malmö. Kul att se!
En liten dipp i dagens sista race gör att vi inte avancerar i tabellen men möjligheterna finns inför söndagen via fortsatt stabil segling utan några större missar. Uppåt är plats sju inom räckhåll men det är många lag som slåss om dessa platser avslutar lagledare Bengt.

SAP och Svenska Seglarförbundet inleder ett samarbete för att utveckla seglingssporten med hjälp av innovativ mjukvaruteknologi från SAP. Under 2015 och 2016 kommer alla båtar i Allsvenskan att utrustas med smart IT som specialutvecklats för segling.
Den ska hjälpa både seglarna att få djupare insikt i och förbättra sina prestationer, och kommer samtidigt göra det möjligt för åskådare, fans, media och kommentatorer att direkt följa tävlingarna med hjälp av visualiserad realtidsinformation och analyser.

Seglingarna följs via denna länk

follow site Första seglingshelgen i ”Allsvenskan”.
Saltsjöbaden den 22-24 maj närmar sig med stormsteg.
V i har redan genomfört en träningshelg den 17-19 april i Hjuvik utanför Göteborg.
Vi disponerade 4 st  J 70 som alternerades mellan 6 lag.

Träningen gick på styltor till en början innan manövrar och gennackersättningar satt.
Dock blev det bättre och bättre, till slut riktigt bra. Så bra så att vi kunde vinna det sista träningsracet.

Laget till Saltsjöbaden kommer att bli Daniel Engström,  Joachim Sandberg,  Joakim  Engström, Thomas Grahn och Frida Krokström

Det var en mycket bra genomgång utav j70 och många bra tips för att segla fort. En del av tipsen kommer inte kunna appliceras för att banorna som vi kommer segla är för korta. Jag skall kort försöka återge det som jag, Joakim och Daniel blev informerade om och pratade om efteråt.

Att segla J70 kan ses som en pyramid eller fotbollslag. Längst ner, eller på backlinjen är MANÖVRERNA. Sitter inte manövrerna så faller pyramiden alternativt det blir många mål bakåt. En missad sättning, nedtagning eller rundning gör att man kan förlora hela racet. Det är därför vi skall jobba med detta först och ser till att det blir bra. Kommer återkomma till detta lite senare. Nummer två är mitten av pyramiden eller mittfältet FART. Se till att få båten gå så snabbt som möjligt på de olika bogarna. Toppen eller Zlatan-position, det som kommer sist på prioriteringslistan är TAKTIKEN. Vindskiften, placering på bana etc.

Som sagt så måste vi i laget jobba på manövrerna och det är mycket viktigt. Nyckeln till att detta skall gå bra är att alla fokuserar på sina uppgifter. Går in stenhårt för att lära sig alla moment så bra som möjligt och så synkroniserat som möjligt för att underlätta för alla andra. Tanken är att vi skall ha ett exceldokument färdigt där vi kan fylla i allas uppgift under respektive manöver inför träningen som kommer vara på kristihimmelfärd. (Kan du fixa med det kanske Bengt? Har gjort en lätt början nedan som kanske kan användas som bas). Då kan vi under dagen fylla i och förfina. På så sätt så kan man repetera för sig själv eftersom det inte ser ut att bli så många tränings/seglingstillfällen.

Banan seglas 3 varv och har gaterundning både vid kryssmärke och lämärke. Finns gott om alternativ om vart man kan gå.. Start och mål verkar ligga i lä om själva banan.

Några tips på manövrerna som vi skall testa nästa gång:

1= Rorsman              Rorsman/ Kapten
2= Andreman             Fockskot/ Genuaskot
3= Tredjeman            Genacker
4= Fjärdeman            Genacker

Kryss:
Alla sitter tätt, rorsman långt fram, viktigt att alla sitter axel mot axel. Max 2 par ben utanför skrovet (3&4)
1. Kollar på telltails och seglar så optimalt som det bara går
2. Kollar och trimmar fockskot. Skota in till ca 4 cm kvar samt stänga med lovartsskotet
3. Sitter med benen utanför samt taktik
4. Sitter med benen utanför, håller koll på genackern. Att den inte blåser ur och är observant på om något trasslar sig så att det kan fixas i god tid innan layline och sättning.

Slag:
Rullslag, sitter kvar i lä. Alla över till nya lovart på rorsmanskomando

Lovartsrundning.

4 drar fram genackern en bit på däcket så att när pekat sedan dras ut fattas det någon decimeter. Alltså att man måste ta hem på nedhalet till genackern.
4 ser till att inte spinnaker trassla, kollar att den går på rätt sida vant osv.
3 är beredd med att dra ut pekat.
2 hissar genackern, snabbt som tusan precis i rundningen
3 drar ut pekat så fort som genackern är i topp.
i mellan tiden så håller rorsman läskotet till genackern men det kan snabbt tas öre utav 2 som redan är klar med hissningen.

Läns:
>7 m/s skall man ha ganska mycket vinkel. Försöka få båten att plana. Går inte detta så skall man gå ganska rakt på märket.
<7 m/s gå ganska rakt på märket

Gipp:
Lättvind - Långsam gipp vänta lång tid med att ta över bommen så att genackern hinner fylla innan, helst. 2 släpper fram genackern framförförstaget och tar hem på nya läskotet innan det gamla läskotet släpps. 4 tar och håller ner den nya lägajen. Rulla på rorsmans kommando.

Nedtagning:
Sker alltid i lovart
2 skotar hem kraftigt på lovartsskotet så att 4 kan få tag i genackern ordentligt. 3 släpper på pekat så att det kan åka in. 3 alt 2 släpper på fallet. Ner fort som tusan i boxen. Hellre ta ner genackern för tidigt och få en bra rundning än att missa rundningen.

/Thomas Grahn

Första träningshelgen i J/70 är avklarad. Tre dagar i Hjuvik har gett resultat. Fredag och lördag blev mycket fokus på att bekanta sig med båten och hitta rätt rollfördelning samt prova olika besättningar.
Efter diverse justeringar såg det riktigt bra ut under senare delen av söndag när vi hittade bra båtfart på kryssen och samtidigt hade några klockrena sättningar och nedtagningar, vilket blir helt avgörande på dessa korta banor.

Upplägget var enkelt, kryss/läns på två varv med liknande längd vi kan förvänta oss i skarpt läge, 10-15 minuter. 

Inbjudan till teorikväll med Björn Österberg från North Sails riktad framförallt till de Allsvenska klubbarna och deras lag på västkusten. Det kommer troligen finns plats även för J70 seglare som inte kommer segla Allsvenskan.
 
Den 7 maj
kl. 18.00 - 20.30
Hjuviks Klubbhus
 
Björn (grå mössa) har kappseglat intensivt med J70 under det gångna året och lärt sig snabbt hur den skall trimmas för bästa prestanda. Han har plockat upp det bästa från både USA och Europa. Han vill gärna dela med sig av och sprida sina kunskaper under en kväll på västkusten.
 

Sprid gärna den här informationen till era Allsvenska lag och anmäl er till lagledare Bengt Carlsson

Under veckan har de nya båtarna riggats och gjorts färdigt för en långhelg med träning i Göteborg. TEAM SFS finns på plats tillsammans med klubbarna på västkusten för att bekanta sig med J/70